Ева Паунова: Трябва да предвиждаме задаващите се кризи и да действаме по-бързо

Ева Паунова призова за по-бързи мерки за справяне с бежанската криза, като напомни, че Европейският съюз не е създаден с цел да функционира като кризисен инструмент. „Точно поради тази причина трябва да предвиждаме задаващите се кризи и да не им позволяваме да се превръщат в неконтролируеми сили.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП по повод дебат в пленарна зала, който се състоя на 9 март 2016г. в Страсбург.

В рамките на дискусията беше обсъдена също пътната карта, която ЕК представи този месец за завръщането към функциониращ Шенген. Според този план, Общоевропейска гранична полиция за охрана на външните граници ще започне работа до август 2016г., а вътрешните граници се предвижда да бъдат отворени едва до края на годината. „Този път трябва да действаме бързо и решително, да изпреварим крайните срокове, а не да ги просрочим“, напомни Ева Паунова в тази връзка.

Тя подчерта, че освен затварянето на граници трябва да се мисли и за други мерки, тъй като каналите за трафик на хора бързо се преориентират. След затварянето на западно-балканския маршрут, България и Унгария стават потенциални дестинации за тези канали, напомни евродепутатът.

Основен фокус на дискусията бяха предложенията за намаляване на притока на нелегални имигранти към Европа с помощта на Турция, като бяха изразени притеснения, че бежанските въпроси са свързани с преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и падането на визовите изисквания.