Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) приветства 1000 новодошли стажанти в европейските институции на конференция в пленарна зала на ЕП

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова приветства близо 1000 новодошли стажанти в европейските институции на първата официална церемония по откриването на лятната стажантска сесия в пленарната зала на ЕП. На събитието участваха комисарят за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич, посланикът на САЩ към ЕС Антъни Гарднър и директорът на генерална дирекция Образование и култура на ЕК Мартин Райхертс.

„По време на стажа си ще бъдете част от екипи от професионалисти, работещи по теми като запазването на Шенгенското споразумение, изграждането на банковия съюз, справянето с бежанската криза. Вече сте на предната линия на отстояването на европейското единство, което днес е пътят към по-устойчиво и по-сигурно бъдеще“, обърна се г-жа Паунова към стажантите. Тя ги призова да използват пълноценно петте месеца в институциите за трупане на знания и практически умения, които в последствие да използват за професионалната си реализация. „Стажът в европейските институции е една от най-елитните стажантски програми в света и представлява първото голямо стъпало във професионалната ви кариера“, добави тя.

На конференцията присъстваха стажанти от всички институции на ЕК. Най-голямата стажантска програма е тази на Европейската комисия, която функционира от 1960 г. и до момента през нея са преминали над 30 000 души. Стажовете, които започват през октомври или март всяка година за период от пет месеца, се извършват в една от генералните дирекции или служби на Европейската комисия, в кабинета на комисарите, или в някои от изпълнителните агенции на Европейския съюз. Програма се управлява от Генерална дирекция за образование и култура с годишен бюджет от 7,0 милиона евро, която избира повече от 600 стажанти (наричани също стажанти от Синята книга) за всеки период на стажа.