Ева Паунова с доклад по предотвратяване на задлъжнялостта в Банковия съюз

Докладът за Банковия Съюз за 2015 година беше гласуван в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. От страна на ЕНП докладчик беше българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

“С гласувания документ се стремим да отслабим връзката между банките и държавния дълг, както и да намалим риска в банковата система преди той да бъде прехвърлен на данъкоплатците чрез инструменти като европейската схема за гарантирането на депозитите“, поясни Паунова. Докладът призовава за  изготвяне на законодателство за оставащите елементи от регулаторната рамка за банките, по-специално за ограничаване на задлъжнялостта. Така ще се гарантира стабилността на финансирането и ще бъдат ограничени възможностите за спасяването на банки с пари на данъкоплатците. „Случай на неконтролируема задлъжнялост беше КТБ у нас, където се наложи намесата на държавата, за да се гарантират парите на всички вложители. Целта е да приложим механизмите в Банковия съюз, които да предотвратяват такива сценарии“, допълни българският евродепутат.

Докладът бе обсъждан в контекста и на скорошните турбуленции сред италианските банки и на падането на акциите на немския гигант Deutsche Bank. „Ниската рентабилност на банковите системи и разпокъсаността на пазарите дават поредния знак за нуждата от изграждането на Европейския банков съюз, но това трябва да стане по възможно най-стабилния и отговорен начин“, каза Паунова.

„След седмици интензивни преговори и усилена работа по текста на първия доклад на Европейския парламент относно Банковия съюз достигнахме отличен резултат. Радвам се, че успяхме изцяло да защитим позициите си и да заложим идеи, които ще направятбанковият съюз по надежден“, заяви Ева Паунова след приемането документа в понеделник, 15 февруари 2016г. Докладът за Банковия Съюз за 2015 година, който е първият от ежегодните доклади, изготвени от Европейския парламент, ще бъде гласуван в пленарна зала през март месец 2016 година.