Ева Паунова: Можем да подобрим пазара на труда за здравни работници чрез Европейския социален фонд

Европейската комисия съветва държавите да използват пълноценно Европейския социален фонд (ЕСФ) в усилията им за спиране на отлива на здравни работници и подобряване на условията на пазара на труда, за да задържат или върнат тези кадри. Това отговори комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис на писмен въпрос на евродепутата Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП).

„Проблемът как да привличаме и задържаме квалифициран медицински персонал става все по-остър. От една страна талантливите медицински работници от по-слабо развитите страни в ЕС предпочитат по-добрите условия в Западна Европа, а от друга, тези които остават се концентрират в големите градове в търсене на по-добри условия. Осъзнавайки този проблем, се обърнах към ЕК за това каква подккрепа на европейско ниво могат да получат младите български специалисти по медицина, за да работят в по-малките населени места“ заяви Ева Паунова.

В България за средства по ЕСФ се кандидатства чрез оперативните програми, като за периода 2014-2020 за страната ни има предвидени 3 милиарда лева от този фонд.

Запитването на българския евродепутат адресира и мерките, които Комисията предприема за публикуването и разпространяването на добри практики за привличането на здравни работници в места с най-голяма нужда. От ЕК поясняват, че с цел да подкрепи държавите-членки в усилията им за по-успешното задържане на тези кадри, Комисията публикува проучване, в което очертава 40 национални и регионални мерки от 21 държави за справяне с проблема. Най-масово прилаганата мярка според проучването е инвестиране в образованието на медицинските служители и адаптирането му към нуждите на работата в отдалечени или селски райони. Именно такива дейности могат да бъдат съфинансирани със средства на Европейския социален фонд. Друга обща практика е въвеждане на бонуси, компенсации и реални възможности за кариерно развитие за работещите на тези места.