Ева Паунова пред гръцкия финансов министър: Време е Гърция да поеме отговорност

„Време е Гърция да поеме реална отговорност и да обърне процеса на регрес в институционно, правно и икономическо отношение. Случаи като блокадата на границите, които нанесоха големи щети на България, са недопустими.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на икономическия диалог с Евклид Тцакалатос, финансов министър на Гърция, който се проведе в сряда, 2 март 2016г. в рамките на заседанието на Комитета по парични и икономични въпроси в Европейския парламент.

По време на дебата, българският евродепутат напомни за блокадата на българо-гръцката граница. Според Паунова, „по време на най-тежките си финансови и икономически проблеми Гърция се е ползвала с българската подкрепа и солидарност, но въпреки това не сме видели никакъв ангажимент от гръцка страна за прекратяване на блокадата“. В отговор, г-н Тцакалатос поясни, че в тази ситуация гръцкото правителство се е опитало да запази диалога и да не създава напрежение сред протестиращите фермери с драстични мерки за спиране на протеста. „Гърция е наш съсед и много от нещата, които се случват там, имат отражение и в България – от финансовата криза, през блокадата на границата от протестиращи, до несправянето с бежанската вълна. Затова много се надявам правителството в Атина по-скоро да спре да създава впечатлението за проблем и да се превърне в решение“, заяви в тази връзка българският евродепутат.

Ева Паунова зададе още два въпроса на финансовия министър на Гърция – относно данъчната реформа и приватизацията. „Въпреки повишаването на данъците и взетите мерки, данъчните приходи в Гърция са наваляли с 610.5 милиона евро през 2015 г. Събираемостта на данъците трябва да се подобри, за да видим резултати от реформите“, подчерта Паунова.

Друга основна тема, обсъдена по време на изслушването на Евклид Тцакалатос, бяха преговорите между кредиторите и Гърция. Те отново са в застой, след като правителството не е внесло основните си промени, свързани със социалното осигуряване и данъчното облагане.