Ева Паунова подкрепи Националната библиотечна седмица 2015

„Библиотеките са лаборатории за идеи, инкубатори на знания и иновации, с помощта на които нашите общества вървят напред“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод честването на десетия юбилей на Националната Библиотечна седмица, което се състоя в София на 11 май 2015 г. Инициативата е под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО по проект, подкрепен от Програмата „Публични библиотеки 2020“ на Фондация „Четмо и писмо“, Фондация „Америка за България“ и Фондация „Глобални библиотеки – България“.

За поредна година инициативата успешно отстоява своята кауза за  опазване на културното наследство и стимулиране на личностното и творческо развитие на обществото. Мотото на настоящото издание е „Библиотеките в изпълнение на Стратегията за учене през целия живот“. В своето изказване, Ева Паунова отбеляза значимостта на библиотеките не само като ценен източник на достъпна информация, но и като центрове насърчаващи дигиталната грамотност, така необходима за гражданите в днешния динамичен свят. „Библиотеките се развиват заедно с обществата, на които служат. В тях можем да четем не само книги на хартия, но и в интернет, както и да се възползваме от други дигитални услуги, като например електронното управление“, посочи тя.

Kато посланик на инициативата на Европейската Комисия за електронни умения в България, Ева Паунова изрази своята подкрепа към идеята библиотеките да се превърнат в терминали за достъп до интернет и цифрови услуги. Българският евродепутат също така е част от инициативата на Обществени библиотеки 2020 „Евродепутати – шампиони на библиотеките“. Повече информация по темата можете да намерите на следния линк: http://www.gerb.bg/bg/news/detail-eva_paunova_gerb_enp_poseti_nacionalnata_biblioteka_v_podkrepa_na_iniciativata_mep_library_champio-31819.html