Ева Паунова: Девети май е ден на ценностите, които обединяват всички европейци

„Девети май е денят на бъдещето, на прогресиращата интеграция, на ценностите и идеите, които обединяват милиони европейци.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на празненството по случай 9 май, което се проведе в Дома на Европа в София. В събитието се включиха и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, президентът на Република България Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов.

По време на дискусия с  ученици участници в състезанията за програма „Евроскола“, г-жа Георгиева, г-н Плевнелиев и г-н Митов представиха своите идеи за  ползите от обединена Европа и ролята на членството за бъдещето на България. Президентът на Република България очерта основните приоритети на страната преди поемането на председателството на Съвета на ЕС през 2018г – влизането в Шенген, подготовка за приемането на Еврото, развитието на енергийния пазар и на Единния Цифров Пазар. Заместник-председателят на Европейската Комисия също подчерта важността на ЕЦП, който ще движи Европа напред. „Не случайно дигиталните технологии, изследванията и иновациите са основни приоритети за България и за ЕС – те са двигателите, които ще позволят на нашия континент да се развива“, допълни българският евродепутат Ева Паунова. Други теми, от които учениците участващи в дебата се интересуваха, бяха геостратегическите приоритети на България и ЕС, сигурността, дейностите на европейските институции.

„Радвам се да видя толкова млади хора в Дома на Европа, толкова любопитни и мотивирани деца, които живо се интересуват от Европа и възможностите, които тя им предоставя. Това е поколението, което ще гради нашия Съюз, и е особено важно те да носят в себе си европейския дух“, коментира г-жа Паунова. Младежите, които се включиха в деня на отворените врати в Дома на Европа, са победители от състезанието Евроскола. Българският евродепутат подкрепи инициативата и допринесе за състезанието, което се проведе през февруари месец тази година.