Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Електронните умения са в основата на новия икономически модел на Европа

„Икономическият модел на Европа се променя с бързи темпове – за да бъде той продуктивен и конкурентноспособен на глобално ниво ще ни трябват все повече професионалисти с умения в крак с дигиталната революция.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дискусия на тема „Потенциалното въздействие на новите цифрови технологии върху заетостта и образователната реформа“. Събитието, което се проведе на 17 юни 2015 г. в Брюксел, беше организирано от Центъра за европейски изследвания на ЕНП „Вилфрид Мартенс“.

„Единният цифров пазар ще бъде движещата сила на европейската икономка и ще създаде нови професии, които все още не съществуват. За да сме готови за работния пазар на бъдещето, новото поколение трябва да е технически грамотно“, подчерта Ева Паунова, която е посланик на инициативата за електронни умения на Европейската Комисия e-skillsforjobs 2015-2016. Според нея изграждането на необходимите компетенции изисква в училищата да бъдат въведени повече курсове по обща дигитална грамотност и дори по специфични умения като програмиране. Паунова също изтъкна обучението на учители за работа с цифрови технологии като друга важна стъпка, която ще създаде „лидери в електронната сфера“, от които Европа се нуждае.

Събитието е част от серията дискусии „Food for Thought“. В него още участие взеха директорът на Вилфред Мартенс център Томи Хутанен, директорът на Дигитална Европа Джон Хигинс и Еоин Дреа, представител на Вилфред Мартенс център, който проучва реформите в трудовия пазар на Европа.