Ева Паунова: Малките предприятия създават 85% от новите работни места в Европа

 

„Почти 85% от работните места в Европа са създадени от микро-предприятята. В тях е заложен потенциалът на Европа за конкурентоспособност“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на събитие на Американската Стопанска Камара AmCham в Брюксел. В рамките на конференцията, която се състоя на 17 ноември2015г.беше представен индекс с показатели отразяващи растежа в Европа – Agenda for Action 2015 Scorecard. Връчена беше и Европейската младежка награда за предприемачество за 2015г., като победителят спечели 10 000 евро за развитието на своето стартиращо предприятие.

Фокус на събитието бяха темите за иновациите, развитието и усвояването на умения, които са в основата на устойчив икономически растеж. „Популяризирането на необходимостта от изграждане на умения се превърна в една от основните ми мисии като евродепутат“, заяви Ева Паунова по време на панелната дискусия. „Като посланик на инициативата на Европейската комисия E-Skills for Jobs във всяка среща, законодателна дейност или събитие настоявам за създаването на образователна система, която действително да стимулира уменията нужни в 21ви век“.

Евродепутатът акцентира върху необходимостта от структуриран и редовен диалог между европейските институции и предприемачите – идея, около която се обединиха и останалите участници в панела. Ева Паунова също така припомни, че през октомври месец 2015г. Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд мобилизираха 237 милиона евро в заеми за подкрепа на 20 000 европейски микропредприемача.

В събитието се включиха още носителят на младежката наградата на предприемачеството за 2015 г. COOL4SEA., председателят на изследователския институт LisbonCouncil Пол Хофхайнц, както и Лоури Еванс, генерален директор на генерална дирекция на ЕК „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“. Индексът AgendaforAction 2015 Scorecard е достъпен на следния линк: http://www.amchameu.eu/sites/default/files/amchameuscorecard.pdf.