Планът Юнкер ще инвестира в стажантски програми

Планът Юнкер ще повиши инвестициите в проекти с добавена стойност, които имат потенциала да повишат заетостта сред младите хора и да предоставят нови възможности за стажантски програми. Публично-частните партньорства могат да бъдат успешен начин за промотиране на тези практики.“ Това заяви комисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич в рамките на граждански диалог, който той проведе по време на своето посещение в София на 13 ноември 2015г. В дискусията, организирана от Европейската комисия и нейното представителство в България, се включи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

Г-н Наврачич отговори на въпросите на публиката относно основните предизвикателства пред ЕС – емигрантският поток, социалната интеграция и изграждането на компетентно и активно европейско общество. Той подчерта, че все повече въпроси придобиват европейски характер. “Съществува европейска култура. Например, Христо Ботев не е само български герой, но и творец, чието изкуство изучаваме в Унгария и други страни в ЕС.“

Ева Паунова от своя страна представи актуалните образователни реформи в България: „Ние гледаме на парите за образование не като разходи, а като инвестиция. Затова правителството изведе образованието като приоритет и в бюджетът за 2016 г. са заложени около 139 млн. лв повече за образование“, посочи българският евродепутат.

Друга тема на дебат по време на събитието бяха перспективите, предоставени в резултат на новите технологии и дигитализацията. Мнозинството от участниците в гражданския диалог (77%) изразиха мнение, че установяването на завършен единен пазар във всички области, включително цифров единен пазар, ще допринесе за просперитет в цяла Европа. Паунова потвърди този факт, като изтъкна, че ИТ индустрията ще създаде 4 милиона работни места и ще допринесе за икономиката на съюза с около 400 млрд. евро.

По-рано на същия ден комисар Наврачич се срещна и с премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Заедно с евродепутата Ева Паунова, той също проведе работни срещи с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, министъра на образованието и науката Тодор Танев, заместник-министъра на културата Боил Банов.