Ева Паунова и Комисарят по заетостта Мариан Тейсен подкрепиха Алианс за младежта, създал 50 000 работни места за една година

„Петдесет хиляди работни места за младежи създадени за по-малко от година – с това доказваме, че борбата с безработицата може да бъде успешна кауза.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод инициативата ‘Алианс за младежта’, включваща близо 200 компании, които са поели ангажимент да създадат 100 000 възможности за стаж и заетост за млади хора.

На 2 юни г-жа Паунова, заедно с мрежата на младите евродепутати EU40 и Нестле, организира конференция, която обобщи резултатите от изминалата първа година на инициативата. В дебата се включиха комисарят по Заетостта, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен, изпълнителният вицепрезидент на Нестле Луис Кандарел, евродепутати, изпълнителни диктори на големи международни компании и млади хора.

Ева Паунова, която подкрепя Алианс за младежта още от самото му стартиране през 2014 година, изтъкна причините за неговия успех: „Инициативата преизпълни поставените цели, защото следва ясна икономическа логика – да създава възможности, развива таланта и насърчава продуктивността.“ Българският евродепутат подчерта, че това е в съответствие с подхода на Европейската народна партия към борбата с безработицата – изграждането на стабилна и просперираща икономика, която да открива нови работни места.

Комисарят по заетостта Мариан Тейсен също подчерта важността от това бизнесът и политиците да работят заедно: „Алианс за младежта е пример и вдъхновява всички онези, които искат да приложат успешни модели за развитието на младежкия потенциал“, сподели тя. Тази инициатива е допълнение към усилията на Европейската комисия за борбата с младежката безработица, и по-специално към инициативата Европейски Алианс за Стажове, който споделя подобна цел.

В рамките на дебата, Ева Паунова представи възможностите за създаването на младежка заетост, предоставени от единния цифров пазар. „Като посланик на кампанията на Европейската комисия за развиване на електронните умения работя за изграждането на едно технически грамотно младо поколение. Това е единственият начин да бъдем в крачка с динамично развиващата се икономика на бъдещето.“

Инициативата Алианс за младежта е работеща и в България. До момента към Алианса в страната са се присъединили 30 български и международни компании, които са създали 1400 работни места и възможности за стаж за младежи. Две трети от участващите работодатели са обявили, че ще предложат постоянни трудови договори на младежите, заети при тях благодарение на инициативата.

 

Повече информация на този линк: https://www.nestle.bg/bg/careers/alliance-4-youth