Ева Паунова и Андрей Ковачев представиха ПП ГЕРБ на 27-мия конгрес на ХДС в Кьолн

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и Андрей Ковачев представиха ПП ГЕРБ на 27-мия конгрес на Християндемократическия съюз на Германия в Кьолн. По време на форума, канцлерът Ангела Меркел бе преизбрана с 96 % от гласовете за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) . Специални гости на конгреса бяха председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол, председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, еврокомисарят по дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер и кметът на Киев Виталий Кличко.

„Партиите като ХДС трябва да бъдат за пример, защото за първи път след 46 г., водейки правилната политика, приемат бюджета за следващата година, без в него да е планиран нов дълг“, подчерта Ева Паунова. Тя бе категорична, че християндемократите, които, заедно с ГЕРБ са част от групата на ЕНП в Европейския парламент, са пример за отговорна партия, която мисли за децата и бъдещето развитие на страната си.

В словото си канцлерът Меркел очерта 3 приоритета – дигитален единен пазар, справяне с демографската криза, иновации и образование. Ангела Меркел засегна и външнополитическата част като посочи, че ХДС е част от обединена Европа и трябва да бъдат отговорни за случващото се в съюза и извън него. По темата изрази позицията си и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, визирайки ситуацията с Украйна. „Европа има нужда от силна обща външна политика и политика за сигурност, за да няма в 21-ви век страни със застрашена териториална цялост“, акцентира Ковачев.