Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Завършването на Единния цифров пазар в ЕС ще направи Европа световен лидер в техологиите

„Намирането на компромис по ключови въпроси като роуминга, авторското право и мрежовата неутралност ще ни позволи да се възползваме от момента и да постигнем завършване на Единния цифров пазар в ЕС. Възползвайки се от възможностите на интернет, Европа може да се превърне в глобален лидер в технологиите.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат в пленарна зала в Европейския парламент в Страсбург на тема „Подновяване на мандата на Форума за управление на интернет“ в понеделник, 9 февруари, 2015 г. В дускисията участие взе заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип.

Според българския евродепутат забележителният успех на интернет не е просто стечение на обстоятелствата. Причината за него се дължи на факта, че глобалната мрежа продължава да се развива всеки ден като резултат от отличното функциониране на нейния модел на управление. Моделът позволява взаимодействие между всички заинтересовани страни – академичната общност и гражданите, НПО и правителствата, големите и малките компании. Това е същият модел превърнал Форума за управление на интернет в успешна демократична платформа за дебат и обмен на добри практики.

Ева Паунова подкрепи продължаването и по-нататъшно развитие на Форума и призовава ЕС и държавите-членки направят същото. Сегашният му мандат изтича през 2015 г. и засега не е предвидено неговото продължаване. Форумът за управление на интернет е създаден в резултат на Световната среща на високо равнище по въпросите на информационното общество 2003—2005 г. Първият Форум за управление на интернет бе проведен в Атина през 2006 г. Можете да проследите изказването на Ева Паунова тук.