Евродепутатът Ева Паунова участва в Мюнхенската конференция по сигурността

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова е един от българските представители на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, заедно президента Росен Плевналиев и външния министър Даниел Митов.

На форума, на който се събраха германският канцлер Ангела Меркел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън и други водещи политици, се търсят възможности за излизане от кризата в Украйна и влошената глобална ситуация на сигурност. Гост на решата е и бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

България се намира по средата между двете огнища на кризата – Черно море и Близкия изток, и това ни задължава да имаме инициатива, коментира Ева Паунова. Ние сме външна граница както на НАТО, така и на ЕС и това ни превръща в един от най-важните фактори на сигурността в Европа. Затова ние тряба последователно да повдигаме въпроса и да търсим по-голяма интеграция и в двете общности заяви още Паунова. България е гранична зона, но тя трябва да е пълноценна част от общата система за сигурност. Разполагането на елементи на НАТО в България е първата стъпка, но ние трябва да инициираме нови политики в НАТО и ЕС, които да ни позволят да отговорим на проблемите, свързани с миграционния натиск, тероризма и цялостната нестабилност на региона, каза тя.

По-рано Ева Паунова участва и в 10-ият Трансатлантически форум на Християн-Социалния Съюз (CSU), където заедно с водещи политици от Германия и федералният министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен обсъждаха политиките за сигурност в Европа.