Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) се включи в среща-дебат относно културното сътрудничеството между Европа и Китай

„Сътрудничеството ни с Китай не се ограничава само до търговията и сигурността – то представлява важен културен обмен, върху който трябва да надграждаме.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в заключителната си реч по време на събитие, посветено на културните аспекти на инициативата „Един колан, един път“. Дебатът, организиран от Европейския институт за азиатски изследвания, се проведе в понеделник, 25 януари 2016 г. в Брюксел. В него се включиха над 120 участника.

„Убедена съм, че наборът от инициативи, насочени към засилване на връзката между Китай и Европа ще укрепи един от основните стълбове – „обмена на хора“. По този начин се осигурява отличен тласък за укрепване на образователно и културно сътрудничество, включително студентските обмени“, добави българският евродепутат. Паунова подчерта, че всяка година 10 000 стипендии са предоставени от Китай за чуждестранни ученици, а Европа от своя страна приветства хиляди китайски студенти в европейски университети.

Инициативата „Един колан, един път“ е стратегия за развитие стартирана от китайското правителство през 2013 г. Тя се отнася до два икономически пояса, който ще свързват Китай с – съответно с Централна и Западна Азия, и със страните от Югоизточна Азия, Африка и Европа. В събитието се включиха също Ли Джианмин, министерски съветник на образованието и културата към Постоянно представителство на Китай към ЕС и Петер Лескухйе, началник-отдел Азия към белгийското Министерство на външните работи.