Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): С нови 70 млн. лева по Плана Юнкер България може да се превърне в регионален лидер в иновациите

„Иновациите са жизненоважни за икономическия растеж и за налагането на България в конкурентноспособен участник на ниво ЕС, както и на световните пазари. Стимулите и възможности, предоставени от ЕС, развиват подходящата среда за създаването на иновации и налагането на нови системи и приложения за е-управление, е-здравеопазване и Интернет на предметите“. Това заяви Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по повод отпускането на нови 70 милиона лева за финансирането на български иновативни малки и средни предприятия по Плана Юнкер.

Днес Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк България обявиха официално подписването на гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на иновативните малки и средни предприятия в България. Споразумението е финансирано по инвестиционния план „Юнкер“ и предвижда банката да предостави 70 милиона лева заеми на иновативни предприятия у нас през следващите две години. Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Хоризонт 2020“.

Това е второто гаранционно споразумение между български финансов орган и ЕИФ. През октомври 2015 г. бяха отключени 200 млн. лева кредитиране за малкия бизнес в България благодарение на гаранции от ЕИФ и финансовата подкрепа на Европейската комисия. Основното облекчение за бизнеса е, че благодарение на подкрепата на ЕИФ и гаранциите, предоставени от Европейския фонд за стратегически инвестиции, кандидатите за финансиране не трябва да предоставят на банката пълно обезпечение за сумата, която искат да заемат.