Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Данните ни в интернет стават по-защитени с новото споразумение между ЕС и САЩ

„Постигнатото споразумение е успех за ЕС, защото ще осигури висока защита на данните ни като граждани на България и ЕС. Това е от особено значение, тъй като най-големите притежатели на такива данни са големи американски технологични компании като Гугъл и Фейсбук“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод договореното между ЕС и САЩ споразумение за трансфера на данни на европейците отвъд океана. Известното като Щит на личните данни (PrivacyShield) споразумение ще гарантира основните права на гражданите и ще даде правна сигурност за компаниите, опериращи с тях.

„Установяването на общи стандарти за цифрова защита на данните на ниво ЕС е още една стъпка напред в изграждането на единния цифров пазар“, добави Паунова. Българският евродепутат коментира и предвидения механизъм за съдебна защита в случай на нарушения. „Когато става въпрос за национално разузнаване, няма много възможности за съдебна защита. Затова създаването на специален омбудсман в Държавния департамент на САШ, който ще има реални правомощия да действа по жалби и запитвания от физически лица относно достъпа до данни, е важен елемент.“

Споразумението, постигнато във вторник 2 февруари 2016 г., идва след като през октомври Съдът на ЕС обяви, че предишната рамка за прехвърляне на лични данни от Европа в САЩ, датираща от 2000 г., не предоставя достатъчно гаранции за защита на личната информация на гражданите. В новия текст е предвидено е европейските и американските власти да правят ежегоден преглед на прилагането на споразумението и функционирането на механизма за разрешаване на спорове.