Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): По-защитени в интернет чрез задълбочено сътрудничество между страните-членки на ЕС

„Тема, която идва преди икономиката и растежа, е темата за нашата сигурност и тя засяга гражданите, бизнеса и институциите на всички държави. Повече от всякога трябва да работим заедно, да бъдем конкретни и решителни, когато тя е застрашена. Законодателство на ЕС за сигурността в мрежата ще повиши нивото на защита в интернет, засилвайки сътрудничеството между отделните страни-членки на ЕС“.
Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на пленарен дебат на тема киберпрестъпленията и атаките срещу медии в ЕП в Брюксел. Според нея не бива да се допуска забавяне при обсъжданията в Съвета по ключови досиета, каквото е Директивата за мрежовата и информационна сигурност, защото по темата за сигурност е важно страните-членки да бъдат единни.

 

Ева Паунова припомни, че ползите от ключови проекти на ЕС, какъвто е Единният цифров пазар се обезсмислят в контекста на несигурно интернет пространство. Тя подчерта, че е важно да мислим превантивно, за да предотвратяваме бъдещи случаи на кибершпионаж, атаки срещу кибердомейни и евентуални кибервойни.

 

Повод на дебата в пленарна зала са зачестилите случаи на политически мотивирани кибератаки срещу медии в ЕС и в частност атаката срещу френския телевизионен канал TV5Monde през април месец тази година.