Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) организира кръгла маса за общественото младежко участие в рамките на Структурния диалог за младежта

„Младите хора вземат участие в политическия и социален живот тогава, когато на дневен ред са теми, които пряко ги засягат и интересуват. Ако искаме те да бъдат активни участници в обществения дебат, трябва да насочим вниманието им към конкретна тема, която е част от ежедневието им“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на организираната от нея кръгла маса в Европейския парламент в Брюксел, на която бяха представени 14 препоръки – резултат от дискусиите в рамките на IV-тия Структурен диалог за младежта.

„Една от ключовите за мен препоръки бе тази за създаване на култура на участие още в училищата. Социалните и политически навици са ценности, които трябва да бъдат развивани от ранна детска възраст. Не е задължително това да става под формата на официални класове, а с помощта на практически подходи“, коментира евродепутатът. Нейното виждане бе подкрепено и от Антонио Силва Мендес, директор за образование и професионално обучение към Европейската комисия. Г-н Мендес наблегна на важността общините да бъдат включени в процеса на вземане на решения и създаване на законодателство на европейско ниво. По време на дискусията участниците в кръглата маса споделиха своята подкрепа към идеята, тъй като те са онези, които управляват училищата и имат най-ясна представа за техните нужди и развитие.

Структурният диалог се провежда по инициативата на Съвета на ЕС и на Европейския младежки форум. Тазгодишното му издание се състоя през март 2015 г. в град Рига. Негова цел е да насърчава активното участие на млади хора в демократичния живот, както и дебатите по въпроси, свързани с теми и приоритети, определени от тази дейност и от обновената политическа рамка в сферата на младежта.

[Best_Wordpress_Gallery id=“17″ gal_title=“Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) организира кръгла маса за общественото младежко участие в рамките на Структурния диалог за младежта“]