Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Геополитическата обстановка, в която се намираме, изисква от страните-членки на ЕС да са обединени

„Необоснованият забранителен списък с европейски дипломати, на които се отнема достъпа до руска територия, бе поредната стъпка към изолация на сегашните управляващи в Кремъл. Прекъсната беше още една пътека за диалог, с  което се потвърдиха най-лошите прогнози, че целите на днешните управляващи в Москва са далече от европейските ценности“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на пленарно обсъждане на тема „Състояние на отношенията между ЕС и Русия“ във вторник, 9 юни 2015 г., в ЕП в Страсбург. „За да поддържаме мира около нас, са ни необходими партньори. Такъв партньор трябваше да бъде Русия, чийто последни действия сочат в съвсем друга посока“, заяви Паунова. Според нея към момента партньорството между ЕС и Русия по запазване на международното право изглежда невъзможно, макар Европа никога не е искала да губи Русия като партньор.

Повод на дебата в пленарна зала бе резолюцията относно отношенията между Русия и ЕС на евродепутата от Литва Габриелиус Ландсбергис, която бе приета с 494 гласа за, 135 – против и 69 – въздържали се, в сряда, 10 юни 2015 г. Преди седмица бе публикуван черен списък с 89 европейски политици със забрана да влизат в Русия.