Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Българският бизнес е в челните места в ЕС по използване на инструментите за финансиране на МСП

„Българският бизнес е сред най-добре представящите се в ЕС по отношение на използването на инструментите на ЕС за финансиране на малки и средни предприятия (МСП). Доказателството е не само че България e една от най-успешните държави по програми като JEREMIE, но и подписаното миналата седмица споразумение с Европейския инвестиционен фонд за 600 млн. евро за МСП, което е едва третото подобно в ЕС.“ заяви евродепутатът от ГЕРБ и групата на ЕНП Ева Паунова на първия форум на Предприемачи – ГЕРБ, провел се днес в Хасково.

„Това означава, че имаме капацитет и подготвени кадри да се възползваме от финансовите инструменти, които новият план за инвестиции в Европа предлага“ изрази увереност г-жа Паунова. Заедно с над 100 български представители на българския малък и среден бизнес тя обсъди новия модел в ЕС за финансиране на бизнеса, а именно залагането на все повече инвестиционни инструменти, стимулиращи иновациите и дигиталното предприемачество.

Провеждащия се днес и утре в Хасково първи Форум на ПГЕРБ под надслов „Предприемачеството – двигател за развитие на България“ беше открит от Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ зам.-председател на партията, Валя Чилова, председател на ПГЕРБ, Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, както и Добри Беливанов, кмет на Хасково. Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев представи подробно възможностите за получаване на европейско и национално финансиране, а министрите Ивелина Василева и Десислава Танева акцентираха върху възможностите за бизнеса в съответно в сектор околна среда и води и земеделие.

Предприемачи – ГЕРБ е национална структура на политическа партия ГЕРБ, учредена през октомври 2008 г. Организацията се фокусира върху защитата и представянето интересите на малкия и среден бизнес в отношенията му с политическите институции в страната. Основните й цели са насърчаване на предприемаческия дух, подобряване на достъпа на предприемачите до европейските средства, установяване на гъвкав и отворен трудов пазар, както и ограничаване на сивата икономика.