Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Ключовата дума за бизнеса все повече ще бъде „инвестиции“, а не „усвояване“

Мисленето в бъдеще на предприемачите трябва да е в посока „От какво имам нужда, за да развия бизнеса си, в което до сега не можех да си позволя да инвестирам?“, а не „Какви са допустимите разходи и как трябва да напиша проекта, за да получа финансиране?“. Ключовата дума за бизнеса все повече ще бъде „инвестиции“, а не „усвояване“. С това послание се обърна евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) към българските предприемачи, присъстващи на Националния бизнес форум. Събитието, организирано от сдружението Обединени бизнес клубове, се състоя на 16 март 2016г. в София.

Само за тази година кредитният пазар за малки и средни предприятия у нас разполага с 1 млрд лв. с облекчени условия, обезпечени от европейски средства. Това означава, че има налични средства и е време българските предприемачи да ги използват, демонстрирайки иновативно мислене, възприемане на нови технологии и повече смелост в идеите, заяви българският евродепутат. Форумът беше тематично фокусиран върху инвестиционния план за Европа и европейското финансиране през следващите две години. Сред говорителите бяха Даниела Визиева, зам.-министър на икономиката, представители на три други министерства, Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Валя Чилова, председател на Предприемачи-ГЕРБ, както и представители на офисите на Европейския парламент и Европейската комисия в България.

На присъстващите представители на българския бизнес беше представена информация за новия инвестиционен план за Европа, известен като плана „Юнкер“, европейските програми, управлявани директно от Европейската комисия, както и националните оперативни програми и отворените по тях обяви за проекти за периода 2016 – 2017 г.