Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Подобрените инвестиционни условия в ЕС и цифровизацията дават реални възможности за растеж на българския бизнес

В петък, 14 октомври 2016 г, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова взе участие в семинара „Бизнесът онлайн в ЕС: какво и кога да очакваме?”. В рамките на събитието Паунова представи настоящи и бъдещи инициативи на Европейския съюз във връзка с развитието на единния цифров пазар и инвестиционния „План Юнкер“.

„Изключително добър сигнал от ЕС е поставянето на фокуса върху малките и средни предприятия (МСП). В най-новия проект на ЕС – Пътната карта за растеж на стартиращите компании и в новата рамка на Европейския фонд за структурни инвестиции (ЕФСИ), е заложено условието всички дейности да са с мисъл за МСП.“, посочи Ева Паунова.

Тази седмица всички поправки по ЕФСИ, които българският евродепутат предложи, бяха прието с мнозинство в Комисията по вътрешен пазар. Паунова настоя за по-таргетирани информационни и консултантски дейности на Европейската инвестиционна банка по региони с цел запознаване на местните инвеститори с ЕФСИ. Бяха приети и текстовете, свързани с по-ефективната работа на ЕФСИ и по-равномерното географско разпределение на инвестиционното финансиране и улесняване на реализирането на големи рискови и инфраструктурни проекти по ЕФСИ и в страни като България, в които те все още липсват.

„Гражданите на ЕС очакват конкретни резултати от Европейския съюз. Икономическият ръст на европейската икономика е незадоволителен. В този ред на мисли е необходимо да се работи за устойчивост на бизнеса и за увеличаване на ефективността на процесите в Европа. Това може да се случи с допълнителни инвестиции и с дигитализацията на процесите, стимулирана от Стратегията за единен цифров пазар на ЕС“, коментира Паунова.

Семинарът се проведе в Червена зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща”. В дискусията с Ева Паунова участваха още Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията и Деян Петров, сътрудник на организацията „Активни потребители”. Семинарът бе организиран в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на Европейския парламент.

Към момента Ева Паунова работи по четири основни досиета, част от пакета на единния цифров пазар – договорите за предоставяне на дигитално съдържание, преносимостта на дигиталните филми и музика, инициативата за създаване на Европейски облак, както и Плана за дигитализиране на европейската индустрия. Тя е и докладчик за ЕНП относно прогреса на ЕФСИ в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, както и по Новата програма за умения в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *