Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Над половин трилион евро инвестиции в иновативни проекти и малки и средни предприятия в ЕС до 2020 г.

„Голямата новина от днес е предложението на Европейската комисия да удвои срока на действие и финансовия капацитет на плана „Юнкер“ и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Това означава над половин трилион евро за инвестиции в иновативни проекти и малки и средни предприятия в ЕС до 2020 г.“ Това заяви Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) по повод предложението на обявеното днес, 14 септември 2016 г., предложение на Европейската комисия за удължаване на срока и увеличаване на средствата на Инвестиционния план за Европа, известен като плана Юнкер.

„Голямата тежест на всички проблеми в Европа може да бъде чувствително намалена, ако имаме бързо растяща икономика. А това може да стане само с повече инвестиции и то в проекти с висока добавена стойност. Затова смятам, че предложението на увеличаване на ЕФСИ е изключително добра новина за всички европейци, защото повечето инвестиции означават повече работни места, повече кредити за малкия и среден бизнес, а за нас също и повече възможности за български проекти“, добави Паунова, която е докладчик за групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите по становището на ЕП по прилагането на ЕФСИ.

В предложението на Комисията от днес намират място поправки, които българският евродепутат предложи, а именно увеличение на средствата за малки и средни предприятия, по-добро географско покритие на финансирането за инфраструктурни и иновативни проекти, улеснено комбиниране на ЕФСИ със Структурните фондове, както и гарантиране на принципа на допълняемост, т.е. че даден рисков проект не би се реализирал без гаранцията по ЕФСИ.

Като част от Инвестиционен пакет от предложения, ЕК представи и проекта за Европейски план за външни инвестиции. Предвижда се инструментът да функционира на принципа на ЕФСИ и целта му е да мобилизира частни инвестиции в Африка и държавите в съседство на ЕС. Освен инвестиционен бизнес фокус, проектите ще трябва да допринасят за справяне с бедността в районите. Публичните средства за инвестиции във външната политика ще са 3.35 млрд. евро, като се очаква те да стимулират над 40 млрд. евро частни инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *