Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Икономиката на знанието е пътят към икономически растеж и висок жизнен стандарт в Европа

Най-важният фактор за устойчив икономически растеж и висок стандарт на живот за всички европейски граждани е знанието, защото то води до иновации и технологичен прогрес, създава нови индустрии и работни места, заяви Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) в изказването си по време на изнесеното заседание на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Сплит, Хърватска. Българският евродепутат беше говорител в дискусия за дигитализацията като стимул за икономически растеж, която се проведе на 1 юли 2016 г.

Паунова открои три сфери на действие на публичните институции, с които да стимулират икономиката на знанието. На първо място българският евродепутат посочи премахването на съществуващите бариери пред дигитализацията и иновациите, сфера, в която тя работи активно в Европейския парламент като докладчик за Групата на ЕНП по три законодателни досиета, свързани с изграждането на Единния цифров пазар. Като второ действие от страна на законодателите, Паунова определи установяването на адекватни стандарти за смарт индустрията на бъдещето, което ще позволи реализирането на т.нар. „Интернет на нещата“, когато заобикалящите ни устройства и машини ще са включени в мрежата и ще комуникират помежду си. На трето място трябва да се развиват дигиталните умения на хората, които да могат да се възползват от технологиите и да имат са подготвени за нуждите на икономиката за висококвалифицирана работна ръка.

Модератор на двучасовия панел беше Франсоас Гросет, заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Другите участници бяха Томас Кристенсен, ръководител на офиса на Фейсбук в Брюксел, Джереми Ролисон, Директор корпоративни отношение в Майкрософт, и Джеймс Уотъруърт, вице-президент на Асоциацията „Европа за компютърната и комуникационната индустрия“ (CCIA).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *