Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): България е втора по привлечени инвестиции по плана Юнкер като процент от БВП

„България е втора от всички държави в ЕС по привлечени инвестиции по плана Юнкер като отношение към БВП. Радвам се, че общите ни усилия и най-вече инициативността на търговските банки у нас и бизнеса дават бързи резултати и възможности за реализиране на идеите им“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова във връзка с обявяването от Европейската комисия на средносрочните оценки на плана за инвестиции в Европа, известен като плана Юнкер.

Предложенията на българския евродепутат по доклада за напредъка на ЕФСИ бяха гласувани с пълно мнозинство през октомври в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европарламента. Ева Паунова беше докладчик за групата на ЕНП по доклада, чиито текстове в последствие влязоха в предложението на Европейската комисия за удължаване на срока на ЕФСИ.

„Радвам се, че моите поправки са залегнали в предложението на Комисията, защото те ще оптимизират работата на плана Юнкер и по-равномерното му географско разпределение. Например, призоваваме за улесняване на комбинирането на ЕФСИ със структурните и кохезионните фондове, което ще позволи на инвеститори като българските да финансират част за проектите си по Оперативните програми; по-целенасочени информационна и консултантска активност на Европейската инвестиционна банка по региони с цел запознаване на локалните инвеститори с ЕФСИ“, допълни Паунова.

До момента в България има над 330 милиона лева за облекчено кредитиране на МСП по ЕФСИ в рамките на четири проекта. Всички те са по прозореца за МСП, в който търговски банки кандидатстват по плана Юнкер за да получат финансови гаранции за отпускането на кредити за иновативни проекти за МСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *