Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Благоевград има потенциала да развива ИКТ сектора и дигиталните умения в града

„За да се възползваме максимално от възможностите на единния цифров пазар в ЕС, трябва да стимулираме дигитализирането на бизнеса и придобиването на умения за ползване на цифрови технологии от страна на все повече хора. Местните власти са ключов партньор в този процес и Благоевград е пример за решително поемане в посока развитие на ИКТ сектора и дигиталните умения“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова на кръгла маса в Благоевград, посветена на развитието на ИТК сектора в региона и България.

Събитието, организиранo от Община Благоевград съвместно с Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), бе инициирано и открито от кмета д-р Атанас Камбитов и евродепутата Владимир Уручев. В рамките на събитието бе подписан меморандум за сътрудничество между Община Благоевград, БАИТ, Българската академия на науките, Американски университет в България и др. Негова цел е развитието на ИКТ сектора в общината, насърчаване на образованието по софтуерни специалностти на ученици и студенти, както и обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ сектора. Страните по меморандума се договриха да обменят информация, знания, опит, идеи и добри практики и да организират консултации на експертно и ръководно ниво. Те ще си сътрудничат за привличането на водещи инвеститори във високотехнологични производства и услуги.

„Българските интернет потребители са на първо място в ЕС по употреба на онлайн видео разговори и на шесто по използване на социални медии, но са на последно по пазаруване онлайн и използване на онлайн банкиране,“ отбеляза Паунова, коментирайки, че много от българите имат основни дигитални умения, но не ги използват активно за бизнес цели. Това е сериозна спирачка за развитието на икономиката ни и затова работя активно в посока създаване на условия и стимулиране на хората да развиват такива умения, допълни българският евродепутат. Според нейния колега Владимир Уручев програмирането трябва да се изучава в училище с четенето и смятането. Той отбеляза, че технологичната революция не подминава и селското стопанство. Преди броени дни българският участник Петко Симеонов – производител на биологичен мед, спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана ИТ система.

Партньори на събитието бяха БАСКОМ и Българска Аутсорсинг Асоциация. Участие в него взеха още Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и съобщенията, д-р Анна-Мари Виламовска, секретар по иновации и здравеопазване на Президента и Николай Ангов, съветник по образованието на вицепремиера Румяна Бъчварова. В него се включиха още представители на Института по математика и информатика при БАН, президентът на АУБ Страцимир Кулински, ректорът на ЮЗУ доц. Борислав Юруков и други заинтересовани страни от ИКТ сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *