Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Инвестициите в подготовка на кадри гарантират повече конкурентоспособност за Европа

Eвродепутатaтът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова взе участие в изнесеното заседание на Европейската народна партия в Латвия на 20 и 21 ноември, където най-голямата група в Европейския парламент дефинира своите приоритети за създаване на растеж и заетост през следващите пет години. „Когато говорим зa растеж, не трябва да се фокусираме само върху създаването на работни места. В момента в ЕС има над 2 милиона свободни позиции – нужна е дългосрочна стратегия в подкрепа на изграждането на умения у хората, които да им позволят да се интегрират по-лесно на пазара на труда“, заяви г-жа Паунова.

По време нa разговорите, българският евродепутат даде за пример технологичния сектор, в който до 2015 година се предвиждат 900 000 незаети работни места поради липсата на подготвени специалисти. „Заетостта е една от най-горещите теми в Европа, но усилията ни в тази посока трябва да са обвързани с ясни цели и план, които дават възможности за развитие на човешкия потенциал.“ Ева Паунова допълни, че свободното движение на работници в рамките на съюза е ключово за постигането на съвместимост между отворените позиции и намирането на подходящи специалисти. „Ето защо непременно трябва да се преборим с анти-имиграционните настроения в някои страни членки“, каза още тя.

Заместник-председателят на Европейската комисия Ирки Катайнен също посочи, че конкретни мерки в подготовката на професионални кадри трябва да бъдат в основата на приоритетите за ЕС през следващите пет години: „Ако си свършим работата добре ще наблюдаваме перманентна промяна в Европа“, заключи той. Споделяйки своя опит, генералният директор на Волво Олоф Персон посочи, че компанията му инвестира именно в човешки ресурси, като по този начин създава основа за устойчиво развитие. Фирмата финансира половин милион обучения на година в 190 страни, работейки с университети, училища и местни власти. Според Ева Паунова това е поредният позитивен пример за съвместна работа между частния и образователния сектор, където чрез дуално и професионално обучение се създават умения у хората, изключително необходими в условията на днешната икономика.