Ева Паунова: Дигиталните технологии помагат на малките и средни предприятия да се разрастват два пъти по-бързо

„Малките и средни предприятия (МСП), които интензивно се възползват от новите технологии, се разрастват два пъти по-бързо от останалите бизнеси и създават два пъти повече работни места.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на събитие на тема „Отключването потенциала на МСП за създаването на работни места и растеж“. Дискусията, организирана от австрийския евродепутат и председател на интергрупата за МСП Отмар Карас и Европейската асоциация на занаятчиите и МСП, се състоя на 15 септември 2015г. в Брюксел.

Ева Паунова подчерта важността на дигиталните технологии, които помагат на малките предприятия да се включат в пазари, до които не биха имали достъп физически и отвъд граници. Само 7% от МСП развиват своя бизнес на международно ниво, но тази тенденция би се променила значително с изграждането на единния цифров пазар, допълни тя. Паунова подчерта, че законодателството на ЕС осигурява надеждни, безопасни и ефикасни системи за онлайн плащания и работи за изграждането на общоевропейска рамка за използването на облачните услуги.

Дигиталните умения и електронното управление са в сърцето на новия икономически модел, защото те позволяват на всеки един европейски гражданин да се възползва от възможностите на дигиталната епоха, заяви Паунова, която е посланик за България на инициативата на Европейската Комисия за електронните умения. Създаването на функциониращ единен цифров пазар в ЕС е сред основните приоритети на българския евродепутат.