Ева Майдел: Скоро ЕС ще има по-ефективна защитата от нелоялна конкуренция

„Вярвам, че предложените стъпки в доклада за националните власти за защита на конкуренцията на ЕП ще помогнат на тези органи да разкриват картели от трансграничен характер по-ефективно. Хармонизирането на техните правомощия е важно, за да имаме еднакво прилагане на правилата навсякъде в ЕС.“ заяви българският евродепутата Ева Майдел по време на пленарна сесия на ЕП в Страсбург.

На 30 май в Страсбург, Европейският парламент постигна предварително съгласие със Съвета на министрите по законодателен доклад, защитаващ вътрешния пазар от картели и нарушения на правото на конкуренция. Водеща за досието е  комисията за Икономически и парични въпроси на ЕП, а Българският евродепутат Ева Майдел е докладчик по темата в комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите.

Ева Майдел  изложи своите предложения по темата още през  ноември 2017, когато нейният доклад бе одобрени с пълно мнозинство. След постигането на съгласие със Съвета Ева Майдел коментира:

„Благодаря на моите колеги за подкрепата за този доклад както и на колегите от Българското председателство за постигнатия консенсус. Радвам се, че много от оригиналните предложения от моя доклад намериха място в постигнатото споразумение.

В частност това са разширените възможности на компетентните органи да управляват бюджетите си, осигуряването на повече независимост от политически или бизнес интереси, както и хармонизирането на нивата на глобите, които те налагат.“

Докладчикът по досието за комисията по Икономически и парични въпроси, Андреас Шваб (ЕНП/Германия) също изрази задоволството си, че с предложенията на ЕП националните органи за защита на конкуренцията ще осигурят по-добро прилагане на Европейското право на конкуренция, но и компаниите ще имат правна сигурност и възможности да възразят при евентуални обвинения и глоби.

Постигнатата предварителна договореност предстои да бъде одобрена от постоянните представителите на държавите членки в Съвета и гласувана в комисията по Икономически и парични въпроси на ЕП. Преди да влезе в сила, финалният текст на директивата трябва да бъде формално приет  в пленарна зала на Европейския парламента, както и в Съвета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *