Ева Майдел: Можем да преодолеем дигиталното разделение в Европа

„Блокирането на икономиката заради пандемията от коронавиус направи така, че почти всеки бизнес вече възприема дигитализацията не просто като инструмент за растеж, а преди всичко като разлика между оцеляването и фалита. Тази осъзната нужда от дигитализация заедно с очаквания солиден европейски ресурс за модернизиране на производствата ни поставят на добър път, за да преодолеем дигиталното разделение между компаниите и гражданите, които използват новите технологии, и тези, които нямат възможност”, Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организирана от Майкрософт дискусия за Европейската стратегия за данни.

Ева Майдел подчерта и друго последствие от пандемията – все по-голямата зависимост от високотехнологичният сектор за запазване на икономиката. „Най-успешните бизнеси днес са тези, които използват данните, генерирани от потребителите онлайн. За да имаме повече български и европейски компании от световна величина, е нужно да им позволим да използват лесно и сигурно данните, които произвеждаме с дейността си в онлайн пространството. Затова като докладчик на ЕНП за становището на Европейския парламент по стратегията за данни, работя за това данните, които създаваме, да ни помогнат да се справяме с предизвикателства като епидемии, финансови кризи, климатични промени,“ допълни българският евродепутат по време на събитието, в което участва и вицепрезидентът на Майкрософт Каспър Клинге, отговарящ за европейските политики.

Според нея споделянето на данни трябва да е съпроводено с достатъчно защита на неприкосновеността на личния живот, търговските тайни и патентите. Ясни правила за споделяне и обработване на данни в ЕС ще позволят за по-висока сигурност на потребителите и по-ясна отговорност на използващите информацията компании. „Трябва да има насоки как регламентът за защита на данните GDPR да дава възможност за споделяне и употреба при определени условия. Това ще улесни бизнеса и ще стимулира споделянето на данни между компаниите“, категорична е Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *