Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): От началото на 2018 г. ще можем да пътуваме без ограничения в Европа с музиката и филмите, които сме закупили онлайн

„От началото на 2018 г. всички граждани в Европа ще имат достъп без ограничения до легално придобито онлайн съдържание, включващо филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри, докато пътуват в рамките на ЕС. Договореният Регламент е естествено продължение на друга победа за потребителите в ЕС – отпадането на таксите за роуминг. Трансграничната преносимост ще бъде новата реалност в единния цифров пазар на ЕС през 2018 г.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод успешното приключването на тристранното обсъждане на Регламента относно трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание между Европарламента, Еврокомисията и Съвета.

Майдел, която е докладчик по законодателството за Групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, коментира, че внесените от нея предложения са част от договорения текст. Договорихме потребителите да могат да ползват допълнителната услуга, без да заплащат за нея. От своя страна, доставчиците на онлайн съдържание като Netflix и Spotify ще разполагат със сигурни средства за предотвратяване на нарушения. Също така, доставчиците на безплатни услуги сами ще могат да преценяват дали да предлагат преносимост.

През април 2016 г. Ева Майдел проведе първата по рода си консултация в България със заинтересованите страни по авторското право. Следва гласуване на договорения текст от Европарламента, след което регламентът ще се прилага пряко във всички 28 страни от ЕС, като бизнесът ще има 9-месечен срок за адаптация. Предложението на Еврокомисията за трансгранична преносимост е едно първите досиета, част от Стратегията за единен цифров пазар на ЕС – амбициозен план да превърне Европа в конкурентноспособен дигитален лидер на световния пазар. Българският евродепутат е докладчик по четири от ключовите досиета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *