Ева Майдел: Европа остава най-добрата среда за развитие и просперитет

„Европа остава най-добрата среда за развитие и просперитет и не трябва да се поддаваме на популистки обещания за лесни решения на предизвикателствата, пред които сме изправени. Про-европейските сили трябва да се научим да предаваме сложните процеси в ЕС в кратки и разбираеми за гражданите послания.“ заяви председателят на Международното европейско движение Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на конференцията на високо ниво „Гражданското общество за възраждане на ЕС“, която се проведе в четвъртък, 21 февруари 2019 г. Домакин и организатор на събитието е Европейският икономически и социален комитет, а сред специалните гости беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

„Европа променя ежедневието ни:  от това, че пътуваме без визи, до премахването на роуминга на мобилните телефони в чужбина, до последната промяна в цените на банковите преводи в евро, които ще се изравнят с вътрешните. Почти всичко обновено или построено в градовете ни е с европейско финансиране. Охраната по-границата ни се извършва заедно с граничари от други страни членки. Тези примери означават, че Европа е  преди всичко работа в екип  с обща цел – просперитета на всеки един гражданин.“, заяви  Ева Майдел.

 

Събитието има за цел да насърчи гражданското общество да бъде активен участник във взимането на решения, както на местно така и на европейско ниво. В седем тематични кръгли маси участниците и публиката имаха възможността да дебатират бизнес климата в Европа, бъдещето на работната сила и работните места, потенциала на културните мероприятия за създаването на европейска идентичност, както и конкретни стъпки за устойчиво развитие на континента. Грета Тунберг, шведската ученичка, която е инициатор на „Петъци за бъдещето“ бе сред основните говорители за климатичните промени.

 

„Благодарна съм на Лука Жайер, председателят на Европейския икономически и социален комитет за възможността да се обърна към такава широка публика от неправителствени организации. За първи път в историята на Международното европейско движение, председателят му изнася реч пред Комитета.“, коментира непосредствено след края на речта си Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *