Ева Майдел: ЕП препотвърди подкрепата си за незабавното присъединяване на България към Шенген

На 30 май 2018г., Европейският парламент одобри в пленарна зала  Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство.

„С днешния вот заедно с моите колеги в ЕП препотвърдихме подкрепата си за незабавното присъединяване на България и Румъния като пълноправни членки на Шенген. Фактът, че двете държави изпълняват всички необходими критерии за членство е базиран на констатации направени от самите Европейски институции, описани в резолюция на ЕП още през юни 2011 г. В последните години мигрантските вълни и заплахите от тероризъм значително увеличиха размера на разходите, които са необходими за опазване на външната граница на ЕС. България недвусмислено показва, че полага необходимите за това усилия и се грижи за сигурността в ЕС, и следователно защитава правото на свободно движение в Шенгенското пространство.“ , заяви след гласуването българският евродепутат Ева Майдел.

Освен въпросa за разширяването, докладчикът по темата, евродепутата Карлос Коелю (ЕНП, Португалия), засегна и редица други действия, които трябва да бъдат предприети за поддържане и подобряване на функционирането на Шенген. Сред начертаните приоритети за действие от страна на държавите членки са обучението на граничните служби, обмяната на информация между тях, както и изпълняването на задълженията в общата Европейска система за бежанци.

„Шенген остава едно от най-осезаемите постижения на Европейската интеграция, което предоставя не само сигурност и отворени граници, но и пространство на солидарност и взаимно доверие между нашите общества. Ето защо членството в Шенген би вдъхнало допълнително доверие на гражданите за ползите, които ЕС създава за тях.“, коментира още Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.