Ева Майдел: ЕП препотвърди подкрепата си за незабавното присъединяване на България към Шенген

На 30 май 2018г., Европейският парламент одобри в пленарна зала  Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство.

„С днешния вот заедно с моите колеги в ЕП препотвърдихме подкрепата си за незабавното присъединяване на България и Румъния като пълноправни членки на Шенген. Фактът, че двете държави изпълняват всички необходими критерии за членство е базиран на констатации направени от самите Европейски институции, описани в резолюция на ЕП още през юни 2011 г. В последните години мигрантските вълни и заплахите от тероризъм значително увеличиха размера на разходите, които са необходими за опазване на външната граница на ЕС. България недвусмислено показва, че полага необходимите за това усилия и се грижи за сигурността в ЕС, и следователно защитава правото на свободно движение в Шенгенското пространство.“ , заяви след гласуването българският евродепутат Ева Майдел.

Освен въпросa за разширяването, докладчикът по темата, евродепутата Карлос Коелю (ЕНП, Португалия), засегна и редица други действия, които трябва да бъдат предприети за поддържане и подобряване на функционирането на Шенген. Сред начертаните приоритети за действие от страна на държавите членки са обучението на граничните служби, обмяната на информация между тях, както и изпълняването на задълженията в общата Европейска система за бежанци.

„Шенген остава едно от най-осезаемите постижения на Европейската интеграция, което предоставя не само сигурност и отворени граници, но и пространство на солидарност и взаимно доверие между нашите общества. Ето защо членството в Шенген би вдъхнало допълнително доверие на гражданите за ползите, които ЕС създава за тях.“, коментира още Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *