Два милиарда евро ще бъдат вложени в създаването на европейски облак за отворена наука

Това стана ясно от отговор на Европейската комисия на разяснителен въпрос отправен от евродепутатът Ева Паунова. Паунова пожела да получи повече информация за начина на финансиране на европейския облак за отворена наука. Според българския евродепутат тази инициативата несъмнено ще улесни достъпа и използването на данни от изследователите и учените, едновременно с това ще намалят разходите за съхранение и анализ на данните. В своята работа като евродепутат, Ева Паунова поставя информираността и по-улеснения достъп до финансиране на малки и средни предприятия (МСП) като свои основен приоритет.

В съобщението на Европейската комисия за „Европейската инициатива за компютърни услуги в облак“ се посочва, че за седемте години, през които ще се изпълнява програмата, „Хоризонт 2020“ ще осигури близо два милиарда евро за създаване на европейски облак за отворена наука, който ще предостави отворена и надеждна среда за съхраняване, преглед, обмен и повторно използване на данни от научни изследвания в помощ на европейската наука.

Очаква се частният сектор да участва, както като ползвател на европейския облак за отворена наука, така и като доставчик на основната инфраструктура и решения, основани на технологии за компютърни услуги в облак. Проучват се различни варианти на бизнес модела с цел да се гарантира дългосрочната устойчивост. Степента и конкретната форма на финансово участие от частния сектор ще зависят от резултатите от оценката на тези варианти, както и от по-нататъшните обсъждания на политическо равнище и със заинтересованите страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *