Българско предложение одобрено за подпомагане на изпълнението на плана „Юнкер“

„България е първата страна в ЕС, в която ще има регионална консултантска платформа за плана „Юнкер“. Подписаното вчера споразумение за създаване на звено за консултации по плана „Юнкер“ в България беше инициирано по време на среща на български предприемачи, членове на Предприемачи ГЕРБ, със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен през 2015 г.,“ заяви Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) по повод подписаното вчера, 13 декември 2016 г., в Люксембург споразумение.

Меморандумът за разбирателство, подписан от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Вазил Хюдак, предвижда изграждането в България на звено за консултации по Инвестиционния план за Европа, известен като плана „Юнкер“ до края на март 2017 г. Новата структура ще помага на българските предприемачи, институции и местни власти с техническа помощ при подготовката на проекти по плана „Юнкер“.

„Щастлива съм, че инициативността на членовете на Предприемачи ГЕРБ доведе до конкретен резултат, който ще е от полза на целия български бизнес“, заяви председателят на ПГЕРБ Валя Чилова, която ръководеше делегацията от предприемачи за срещата им с Катайнен преди година.

Консултантското звено ще предоставя експертна помощ не само за кандидатстване по плана „Юнкер“, а и по-широк кръг услуги като осигуряване на достъп до инвестиционни финансови инструменти, комбиниране на източници на финансиране, финансовото структуриране на компаниите и други. Създаването на звеното в толкова кратки срокове е резултат от съвместна работа на ЕИБ, ЕК, Министерство на финансите и вицепремиера Томислав Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *