Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): „С правилните партньорства превръщаме дискусията за повече умения в конкретни действия“

„Основният двигател на промяната е преструктурирането и обновяването на учебните планове така, че те да включват уменията, които са необходими за реализация на работния пазар. С правилните партньорства и диалог превръщаме дискусията за повече умения в конкретни действия“, заяви Ева Паунова по време на конференция, посветена на взаимодействието между работната сила и технологиите, организирана от Института за дигитално лидерство в Брюксел.

Статистиката сочи, че 40% от работодателите в Европа не могат да намерят работници с подходящите умения, а в България процентът е 50. Паунова коментира, че това предизвикателство, не може да се преодолее само с инструменти на образованието, а са необходими силни партньорства между бизнес, институции, училища и университети. „Аз работя за повече регионално участие в тези партньорства, за да имаме солидна и балансирана база за развитие“, заяви Паунова.

В дискусията за технологиите и работната сила на Европа взеха участие бизнес представители от международните компании Сиско и Дженеръл Електрик и заместник министър-председателят и министър по дигиталните въпроси на Белгия Александър де Кру. Също така фокус бе поставен и върху по-голямо участие на жени в технологичната индустрия. Конференцията бе последвана от церемония по награждаване на жени и момичета, допринасящи за развитието на технологиите, а също и признание на организациите, които подкрепят каузата.

Сред основните приоритети на Паунова е насърчаването на качествено образование. През 2015 Паунова стартира инициативата за достъп до умения за всеки гражданин Образование България 2030. Целта на инициативата е да свързва ученици и студенти с ментори от компании и да се организират специални работилници или стажове, където младите хора да придобият от първа ръка уменията, необходими за реализацията в конкретния сектор. В началото 2017г, например, ученици от Велико Търново ще проведат стажове е „Престиж-96“ и ще се запознаят с работния и производствени процеси на компанията.

В Европейския парламент Паунова бе избрана за докладчик на групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар, където ще се работи по становище върху Новата програма за умения в Европа, представена по-рано тази година от Еврокомисията. В тази връзка българският евродепутат бе и сред участниците в Коалицията за дигитални умения и работни места, обявена миналата седмица от заместник-председателят на ЕК Андруш Ансип, еврокомисарите Йотингер и Наврачич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *