Астрид Лулинг и Ева Паунова – жените в политиката, които вдъхновяват

За първи път най-възрастната жена-евродепутат – Астрид Лулинг (85 г.) от групата на Европейската народна партия (ЕНП) се срещна с най-младата – Ева Паунова (28 г.). По време на срещата двете обмениха виждания за Европа и споделиха преживяванията си от това да бъдеш жена в Европейския парламент, където броят на мъжете доминира. Моментите на срещата, организирана от групата на ЕНП, са събрани в триминутен видеоклип.

В него за първи път виждаме как старото поколение предава щафетата на младото и разбираме, че преди 34 години в Европейския парламент е имало само две жени, макар работата им тогава да е била също толкова отговорна, колкото и на жените в Европарламента сега. За да станете свидетели на тази първа по рода си среща и за да разберете защо можем да наречем Ева Паунова и Астрид Лулинг „жени, които вдъхновяват“, гледайте клипа на адрес: http://youtu.be/1qVJRtUhMno.

Едва ли има друг човек в Брюксел, който да познава Европарламента по-добре от Астрид Лулинг. Тя е родена през 1929 г. в Шифланге, Люксембург и е била най-младият евродепутат, когато през 1989 г. е избрана да представлява най-голямата люксембургска партия – Християнската социална народна партия. Партията е създадена през 1944 г., а през май 2014 г. печели изборите за Европейски парламент, успявайки да вкара трима евродепутата от общо шест за Люксембург. Една от тях е и друга успешна жена в европейската политика, а именно екскомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг.

Първия си опит в Брюксел Астрид Лулинг събира още в далечната 1965 г. Успешната й кариера преминава през множество престижни постове. През последните 10 години тя е и член на бюрото на Европейския парламент в позицията на квестор – пост, който от този мандат за пръв път е заеман и от българин – д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ.

От 2012 г. до 2014 г. Астрид Лулинг е член на Комисията по икономически и парични въпроси, в която сега Ева Паунова членува. На 1 юли 2014 г. евродепутатът от Люксембург прекрати кариера си след 34 години в Европарламента. На същата дата българката Ева Паунова започна своя първи мандат като представител на България, излъчен от ГЕРБ.

Макар това да е първият й мандат като евродепутат, г-жа Паунова от 5 години работи в Европейския парламент, най-напред като политически съветник на евродепутата Илияна Иванова, а след това като Координатор на делегацията на ГЕРБ/ЕНП. Освен в гореспоменатата комисия, тя е член и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, делегацията за връзки с Китай и делегацията за връзки със САЩ. Приоритетите й в Европарламента вкючват МСП и предприемачеството, качествено образование за всички и завършването на единния цифров пазар.

Клипът от срещата е достъпен освен в Youtube, така и на интернет страницата http://evapaunova.eu и във фейсбук на адрес: http://facebook.com/EvaPaunovaEPP.