Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се срещна с представители на българската общност в Отава, Канада

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се срещна с представители на българската общност в Отава, Канада. Дискусията беше организирана със съдействието на посолството на Република България в Отава. Събитието се състоя в рамките на работно посещение на Ева Паунова в Отава по повод участието й в изпълнителната среща на Международния демократичен съюз. Срещата на българската общност с евродепутат е първа по рода си и даде плод на интересна дискусия по теми от голяма значимост за българите в Канада.

Образованието, което е един от главните приоритети за Ева Паунова за този мандат, беше една от основните теми на разговора. Евродепутатът заяви, че „за да създаваме компетентни кадри, които да отговарят на изискванията на бизнеса, за да градим младо поколение от бързо мислещи хора, възползващи се от иновациите и технологиите, е важно навсякъде по света да има достъп до качествено образование“. Паунова пое ангажимент българското училище в Отава да бъде снабдено с информационни материали за Европейския съюз и работата на неговите институции. „Радвам се да чуя, че благодарение на успешното развитие на нашето училище в Отава, българските деца тук са близо до традициите и историята на своята страна“, подчерта Ева Паунова по повод българското образование в Канада.

Друга важна тема бяха канадските визи за българи и възможността те да бъдат отменени скоро. „Европейският съюз вече е приел регламент, според който Канада трябва да премахне изискването за визи за български граждани, но развитието в това направление за сега е незадоволително. Ще изпратя писмен въпрос до Европейската комисия по тази тема“, посочи Паунова. Тя припомни, че българските евродепутати Андрей Ковачев и Мария Габриел от години работят активно по визовия въпрос и отпадането на канадките визи за български граждани ще продължи да бъде приоритет за депутатите от ГЕРБ/ЕНП.

„Независимо от трудностите по отношение на визовия режим, поддържането на добри взаимоотношения между България и Канада е от изключителна важност“, категорична бе Ева Паунова. В тази връзка, евродепутатът от ГЕРБ пое ангажимент пред българската общност в Отава да проведе разговор с Канадската консервативна партия с цел създаване на група за приятелство с България в канадския парламент, което ще задълбочи добрите взаимоотношения между двете страни.