Възможности за младите – стажове, доброволчество, младежки дейности и обмени

Открий Европа – пътуване в Европейския съюз

През юни 2018г. стартирахме инициативата Открий Европа (DiscoverEU), чрез която искаме тийнейджърите да опознаят Европа. Да се запознаят с културата и начина на живот на своите връстници от другите европейски държави, за да може да преценят по-ясно с лични впечатления, че сътрудничеството между нас европейците е полезно за всички ни, а изолирането и разделението ни вредят.

  • Всеки, който е на 18 години може да кандидатства за безплатен билет за пътуване из Европа.
  • 100 480 младежи кандидатстваха, 15 000, които отговориха успешно на въпросите във викторината и дадоха най-близък до верния отговор на допълнителния въпрос, получиха карти за пътуване.
  • Кандидатства се на периоди. През есента на 2018г. седмици ще има възможност за нови 15 000 души.

За повече информация и кандидатстване, натиснете ТУК.

Еразъм и младежки дейности 

Еразъм е програмата на ЕС за младежки обмени и обучения. Най-известни са обмените на студенти за няколко месеца в сходна специалност в университет от друга държава, но има много възможности и за младежи, които още не са студенти.

  • 30 години от Еразъм – 4 милиона студенти са били на обмен.
  • Можете да вземете участие в няколкодневен младежки обмен или да участвате в доброволчески инициативи в други европейски страни. Можете да се включите в по-мащабен и дълготраен проект в международен екип.
  • Включете се в младежка организация или създайте своя, защото за повечето дейности се кандидатства като организация, а не индивидуално.

Потърсете възможности ТУК.

Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на ЕС, която дава възможност на младите да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина.

Можете да се регистрирате за участие на уебсайта, ако сте навършили 17 години, но не можете да започнете работа по проект до навършването на 18 години. В проектите на Европейския корпус за солидарност могат да участват лица на възраст до 30 години.

Повече информация и регистрация – ТУК.

Стажове в Европейските институции

Платените стажове в европейските институции са една от най-елитните стажантски програми в света. Те представят уникална възможност не само да получите добра представа за работата в институциите на ЕС, но и за промяна на средата, нови хоризонти за лично развитие, ежедневен контакт с друга култура, научаване на нов език, шансът да работиш или учиш редом с хора от различни места, да обменяш идеи, и да сравняваш своя опит с този на другите.

Всяка година около 1200 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето институции на ЕС организират стажове за млади хора, завършили висше образование, които продължават между 3 и 5 месеца.

Стажовете се провеждат в широк кръг от области. Съдържанието на работата зависи до голяма степен от ведомството, в което се провежда стажът. Предлагат се възможности в областта на конкурентното право, човешките ресурси, политиката за околната среда, комуникациите и много други. Процедурите за подбор на стажанти се извършват от отделните институции и агенции на ЕС.

Повече информация и кандидатстване – ТУК.

Стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България

  • Най-голямата стажантска кампания в България „Оставаме в България“ на СЖББ, чийто патрон съм от самото начало преди 3 години.
  • В кампанията за 4 издания са се включили над 10 000 младежи, като над 2500 от тях са наети на работа след приключване на стажа.
  • В рамките на стажове в компании, членки на СЖББ, като Сименс, Уникредит, ЧЕЗ, Престиж 96, списание Мениджър и други медии, ПР компании, такива за човешки ресурси, младите имат шанс да докажете своите качества и умения, да навлезете в света на бизнеса и да получите възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.

Повече информация и кандидатстване – ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *