Спазеното обещание

Евродепутат Ева Майдел се включи във втория сезон на реалити предаването Обещанието на БНТ. То е част от специален проект, свързан с българското председателство на Съвета на ЕС. Основната цел на предаването е да разшири познанията относно ролята на Европейския парламент. Форматът също така насочва общественото внимание към най-чувствителната част от политическия живот: изпълнението на политическите обещания.

В началото на април 2018 г. Ева Майдел даде своето обещание пред 1.3 милиона зрители на БНТ: „Обещавам 1000 човека на Големия площад в Брюксел да пеят български песни, да танцуват хора и да разказват за талантите на нашата страна.“

На 22 април обещанието беше спазено в шестото издание на събитието – една вече установена 6-годишна традиция за Брюксел. През 2018 г. „Голямото хоро“ на „Гран Плас“ бе още по-внушително и празнично, включващо над 100 изпълнители от различни краища на България.

Промененящият се образ на България

Целта на „Голямото хоро“ е да покаже пред жителите и гостите на космополитен град като Брюксел другото лице на България – атрактивно, можещо и тaлантливо. „Няма как да сме председател на Съвета на ЕС и да пропуснем цялото внимание, без да направим една стъпка по пътя към тази голяма промяна на образа на България, каза Ева Майдел от сцената на „Гран плас“ в Брюксел. Искам да покажа, че имаме лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам традицията на българското хоро, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички. Хорото е едно от най-атрактивните неща, които можем да покажем. С него ние привличаме вниманието и оставяме много позитивно послание”.

И това наистна се случи. Преди години британският експерт Саймън Анхолт каза, че  България вероятно е изпуснала своя момент да покаже своя различен образ в средата на 90-те години. „Голямото хоро“ е един от начините това да се промени. Все пак за един цял ден всички жители и гости на Брюксел говориха само позитивни неща за България. Това е добро начало по пътя към промяната на образа на България в Европа.

Младите таланти

От сцената на „Гран плас“ в Брюксел бяха представени и успешни български млади таланти. Сред тях бяха Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви „Шевица“, и Ива Цолова, съсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение Jamba.

„Положителни примери за подражание като тях поддържат другата основна тема на „Голямото хоро“ – българите сме много талантливи, каза Ева Майдел. Затова и поканих на хорoто предприемчиви млади българи, с които съм работила и чиято работа много оценявам. Те са наистина талантливи, свежи и красиви умове като Ива и Гергана“.

На 29 април Ева Майдел представи резултатите от спазеното обещание в ефира на БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *