Краят на гръцката драма за Европа?

Кредиторите vs правителството на Ципрас

Когато говорим за кризата в Гърция забравяме, че в момента изтича вторият спасителен пакет. Всеки транш се отпуска само ако Гърция се придържа към вече договореното споразумение. Правителството на Ципрас НЕ се придържа към него. Какво би направил всеки нормален човек, ако нещо вече договорено не се спазва? В един момент ще спре с преговорите и ще остави Ципрас сам да се оправя. Благодарение на политическа воля, голямата солидарност и разбиране към гръцкия народ, обаче, Европа и кредиторите продължиха (дори и до този момент) с преговорите.

А, какво отговори Ципрас…

Вместо да продължи преговорите той обяви референдум, който ще се случи след 30 юни (когато приключва вторият спасителен пакет и изтича срокът за погасяване на кредита към Международния валутен фонд). От няколко месеца Ципрас говори за насрочване на референдум. Защо не го направи по-рано, след като смята, че няма мандат от народа да води преговори с кредиторите? Вместо да приеме конкретното предложение, той реши, че в последния момент трябва да продължи да изнудва Европа.

Референдумът

Ще се осмели ли Ципрас да зададе въпроса „Искате ли Гърция да остане в еврозоната?“. При така зададен въпрос най-вероятно гръцкият народ ще подкрепи оставането. По всичко личи, обаче, че въпросът ще бъде „Подкрепяте ли предложението на кредиторите?“, за което вече самият Ципрас се обяви против. На практика, задавайки въпроса така, означава „Искате ли да останем в еврозоната или не?“, но каква част от гърците биха разбрали този негов трик?

Играта на Ципрас

Наситина е обидно за целия гръцки народ и Европа да бъде подлагана на такъв тип рисковани игри от популист, който с това си решение единствено цели да увеличи своята популярност. Само преди 7 месеца, след изпълнени структурни реформи, Гърция вървеше по пътя на растежа и прогнозите бяха, че до днес ще има 2.6% увеличение на БВП. От месеци всички реформи са в застой, няма нито една нормално работеща държавна институция и няма прогнози за растеж. Ципрас не осъзнава, че доведе гръцкия народ до безизходица и е вероятно до дни цялата държава да бъде в много по-трудно, хаотично и неконтролируемо положение, отколкото някога е била.

Защо за едните може, а за другите не?

В Таверна #Grexit сметката, която Германия може да се наложи да плати е изчислена на 87 млрд. евро. Не мислите ли, че парите на европейските данъкоплатци биха били инвестирани много по-смислено в стабилни държави като България, която спазва Маастрихтските критерии и отстоява ценностите на Европа?

Цяла Европа и кредиторите са солидарни с Гръцкия народ вече години наред, тъжно е обаче да видим, че гръцкото правителство е солидарно единствено в опита си да остане на власт.

Това може да е края на гръцката драма за Европа, но началото на гръцката драма за самите гърци.

Снимка: dpa