"Какво стои зад етикетите на хранителните стоки?" попита ЕК евродепутатът Ева Паунова

„Въпреки нарастващия интерес към здравословното хранене, потребителите срещат все повече трудности при разпознаването на различните консерванти, оцветители и добавки в храните. Много от тях  са номерирани по популярната „Е“ система, което прави реалното съдържание непознато, а последиците от използването и комбинирането на тези съставки върху човешкия организъм – неясни.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която отправи писмен въпрос към Европейската комисия по темата.

 

Във връзка с преоценката на всички добавки в храните до 2020г., извършена от Европейската агенция по безопасност на храните, Ева Паунова се обърна към ЕК с призив да изследва как комбинацията от прием на различни добавки в храните влияе на човешкия организъм. „Оценката се извършва за влиянието върху организма на  всяка добавка индивидуално, но би следвало, с оглед опазването на здравето на гражданите на ЕС, да се проучи как консумацията на комбинация от различни добавки в храните дневно влияе на организма“, отбеляза българският евродепутат.

 

Ева Паунова подчерта, че ако при извършване на подобно изследване се установи опасност за здравето на човек при дневен прием на комбинация от дадени добавки, Европейската комисия трябва да вземе нужните мерки за да бъдат защитени потребителите от потенциални вреди. Ева Паунова е член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите към Европейския парламент. ЕК трябва да предостави отговор на нейния писмен въпрос в рамките на шест седмици.