Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова: Завършването на Единен цифров пазар в ЕС е с потенциал от 260 милиарда евро годишно

Завършването на единния цифров пазар в Европейския съюз е сред основните приоритети в работата на Европарламента. Това е една от най-обещаващите области за напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно. Това каза пред журналисти в Стара Загора евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Панова. Тя подчерта, че дигитализацията, подпомагането на предприемачеството и осигуряването на качествен достъп до образование са сред основните й приоритети на работа.

“Уеднаквяването на цифровия пазар за всички държави членки на ЕС е важна крачка, тъй като в момента съществуват 28 пазара с различни правила. Това е пряко свързано с развитието на електронното управление, електронната търговия и услугите, иновациите, което гарантира мощно развитие на икономиката”, заяви Ева Панова. Тя допълни, че в България има много добър безжичен интернет на глава от населението, което ни дава предимство пред други европейски държави. „В същото време в определени области от страната разпространението на интернет е ниско или хората не се възползват от него. Имаме много добри IT специалисти, но нуждите на бизнеса са много по-големи. Често се налага технологични компании у нас да внасят специалисти от страни извън ЕС“, каза Паунова.  Евродепутатът от ГЕРБ подчерта, че въпросът за дигитализацията кореспондира и с налагането на качествено образование, с въвеждането на дуалното обучение, за да се създават кадри нужни на бизнеса.