Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) изнесе публична лекция за ползите от ЕС в старозагорския Тракийски университет

Европа ни дава шанс да развиваме потенциала си и да се движим свободно отвъд граници. Мобилността и възможността да отидеш в друга страна за семестър или два е безценна за всеки студент. Това заяви Ева Паунова по време на публична лекция в Тракийския университет в Стара Загора на тема „Какво получаваме от Европа“ в сряда, 18 февруари 2015 г. Според нея ключово значение за развитието на един млад професионалист имат стажовете, а едни от най-добрите такива, са именно в европейските институции. Тя пое ангажимент да вземе двама студенти от университета на стаж при себе си – един в Европарламента в Брюксел и един в информационния си офис в Стара Загора.

 

В своето обръщение г-жа Паунова призна, че икономическият модел на ЕС е изправен пред сериозно предизвикателство и че не винаги е лесно да бъдат поддържани високият стандарт на живот на европейците, както и конкурентоспособността на Съюза. Според българския евродепутат обаче тези проблеми имат своите решения. С идеята за единен цифров пазар и обучение, с фокус върху технологиите, се дава ясна посока за развитието на ЕС. Нужна ни е икономика, която да е основана на модерните технологии, способностите на хората и която носи добра добавена стойност.

 

Лекцията беше придружена от отворена дискусия, в която присъстващите имаха възможност да задават въпроси на различни теми – от санирането на студентските общежития и бъдещето на проект Евростипендии до основните дейности на българските представители в Европейския парламент. Преди публичната си лекция Ева Паунова проведе среща с изпълняващия длъжност ректор на Тракийския университет доц. д-р Иван Тодоров Въшин, с когото обсъдиха организацията на срещи между представители на университета и на бизнеса в региона.