Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Изграждаме единен европейски пазар за финансови технологии (FinTech)

„Всеки бизнес и гражданин би искал да използва удобни и бързи банкови услуги без чакане пред гишета и използване на физически устройства за идентификация при всяко влизане в електронното банкиране. Технологиите навлизат бързо в тази сфера и правят управлението на финансите по-евтино и по-ефективно. Нашата работа като законодатели е да създадем благоприятни и равни условия за всички бизнеси във финансовите услуги, защото най-голямата пречка пред развитието на иновации в този сектор в правната несигурност“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод приемането от Европейския парламент на доклада за бъдещето на финансовите технологии, известни още като Финтек (FinTech).

Майдел беше докладчик по темата за групата на Европейската народна партия в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента. Промените, внесени от нея и защитаващи интересите на българските финансови компании, бяха включени във финалния текст.

„В доклада, който приехме, призоваме Европейската комисия да изготви цялостен план за развитие на Финтек сектора, в който да се предвидят мерки за осигуряване на по-ефективна киберсигурност, защита на личните данни при финансови транзакции, по-лесно навлизане на нови компании и стандартизиране на изискванията за Финтек компаниите в целия ЕС“, допълни българският евродепутат.

Едно от предложенията на Ева Майдел, което намери място в текста на Парламента, е ясно разграничение между различните бизнес-модели на финтек компаниите, поради което е необходимо да има специфични мерки, които да отговарят на конкретните нужди.

Ева Майдел работи активно за развитието на финансовите технологии и организира в София консултация със заинтересованите страни за регулаторната рамка на Финтек на ниво ЕС в края на февруари 2017 г. На кръглата маса участваха представители на Финтек компании, банки, финансови институции, консултантски компании и други заинтересовани страни, които представиха визията си за модерна рамка на финансовите технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *