Евродепутатът Ева Паунова ще бъде част от специалната комисия за данъчните практики на ЕП

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург на 11 февруари 2015г., евродепутатите подкрепиха създаването на специална комисия по държавната помощ и данъчното облагане в държавите членки на ЕС. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова е един от заместник-членовете на тази комисия, която цели да изготви препоръки за подобряването на прозрачността на данъчните режими и предприемането на конкретни действия за справяне с избягването на данъчно облагане.

Българският евродепутат коментира: „Важно е да сложим край на нелоялните данъчни практики, които дават възможност да се избягва данъчното облагане и по този начин лишава държавната хазна от приходи. В същото време трябва да запазим данъчната конкуренция между държавите членки, защото тя дава на България редица конкурентни предимства.“

Новата комисията се създава в контекста на предприетите от Европейската комисия разследвания на привилегировани данъчни режими за отделни мултинационални компании в Люксембург, Ирландия, Белгия и Холандия.