Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) за уеднаквяването на правилата за ДДС за дигиталните и печатните издания

„Важна стъпка към изпълнението на ангажимента на ЕС за завършването на Единния цифров пазар е уеднаквяването на правилата за ДДС за книги и дигитални услуги. Това ще създаде нужната благоприятна среда за предприемаческия начин на мислене и ще даде тласък не само на икономиката, но и на културното многообразие, на цялата европейска съкровищница и на новото образование“.

 

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по време на дебат в пленарна зала със заместник председателя на ЕК и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип в понеделник, 18 май 2015 г., в Страсбург. Тема на дебата бяха правилата за ДДС и за ДДС със съкратено обслужване на едно гише (MOSS) за дигитални услуги, книги и документи в ЕС.

 

Според Паунова разрешаването на този проблем би било предпоставка да се работи в посока по-ниски ставки за ДДС както за дигиталните, така и за печатните книги и издания в страни като България. Към момента дигиталните издания се облагат със значително по-високи ставки от печатните, защото се класифицират като дигитални услуги. Това представлява сериозна спънка за МСП и стартиращите компании в бранша.