Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) стана посланик на инициативата за насърчаване на програмирането сред младите CoderDojo

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Пауновастана посланик на инициативата CoderDojo. Инициативата представлява обединение на членове на Европейския парламент и цели да насърчи програмирането и компютърните умения сред младите европейци. В обединението участват депутати от различни политически семейства, а неин инициатор е ирландският евродепутат и ръководител на ирландската делегация в в Групата на ЕНП Шон Кели.

„Радвам се да бъда част от инициативата CoderDojo и ще работя за това да се разшири обхватът й в България и останалите държави-членки“, заяви Паунова, която е и посланик на дигиталните умения на ЕК и активно промотира Европейската седмица на програмирането. От създаването си в Корк, Ирландия през 2011 г. досега инициативата е обхванала над 850 свободни и активни клуба в 62 страни.

Сред останалите посланици на от CoderDojo са евродепутатите Михал Бони от Полша, Лудек Нидермайер от Чехия, Антанас Гуога от Литва, Роберта Мецола от Малта и Милан Звер от Словения. Тяхното присъединяване бе обявено на офицална церемония в ЕП в присъствито на изпълнителния директор на Coder Dojo Мери Мълоуни. През 2014 и 2105 г. Паунова участва в EUDojo – събитие, събиращо младежи от европейските клубове в Европарламента в Брюксел.

[Best_Wordpress_Gallery id=“22″ gal_title=“CoderDojo“]