Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) към Гугъл и Фейсбук: ИТ талантът в България е на световно равнище

България е в крак с технологичните тенденции. София е все по-атрактивен град за стартиращи компании, а ИТ талантът е на световно ниво, като у нас делът на жени в сектора е най-висок за ЕС. Виждам стремеж за развитие и визия за световните пазари в българските предприемачи и това трябва да се насърчава“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на конференцията Regulation4Innovation, на която тя е организатор и домакин за втора поредна година.

Сред високопоставените гости бяха еврокомисарят по иновациите Карлош Моедаш, белгийският вицепремиер и министър на дигитализацията Александър де Кру и първият в света посланик на технологиите датчанинът Каспър Клинге. Фокусът на тазгодишното издание беше инвестициите и напредъка в развитието на изкуствения интелект (ИИ) и големите данни (Big Data).

„Технологичните гиганти имат все по-голям ефект върху нашето ежедневие. За да сме в крак с тази реалност, трябва да изграждаме връзки с тези компании, да сме наясно какви са плановете им и как ние като политици можем да насърчим иновативните решения, а не да реагираме пред свършен факт“, подчерта българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

„Изкуственият интелект, блокчейн, роботиката, увеличената реалност  не са научна фантастика, а част от ежедневието ни.“ заяви комисар Карлош Моедаш, откривайки първия панел на конференцията.

Представителите на Гугъл и Фейсбук, отговарящи пряко за развитието и прилагането на ИИ в своите компании, посочиха най-важните тенденции в развитието на сектора: анализиране и управление на данни, достъпност на дигиталните услуги за хора с увреждания, оптимизиране на процеси. Технологичните гиганти дадоха ясни индикации, че всеки бизнес, независимо дали е технологичен или не, трябва да мисли за дигитализация, тъй като това дава конкурентно предимство на пазара.

В двучасовата конференция присъстваха над 100 заинтересувани страни от цяла Европа. Дискусията бе модерирана от водещия инвестиционен репортер на Financial Times за Брюксел Джим Бънсден.  Regulation4Innovation e eжегодна конференция на високо равнище, която се провежда в Брюксел. Tя събира водещи експерти в областта на технологиите, които обсъждат най-важните теми в сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *